Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Het kabinet heeft op 17 mei 2023 aangekondigd dat vanaf het jaar 2026 hybride warmtepompen de standaard gaat worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van uw cv-ketel de eigenaren van het pand over moeten stappen op een duurzamer alternatief.

De hybride warmtepomp is hierbij een logische keuze voor veel woningen, maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een volledig elektrische warmtepomp waarmee je de woning volledig verwarmt zonder aardgas. Een andere oplossing is waar mogelijk een aansluiting op een warmtenet zoals stadsverwarming.

Hiernaast zijn er nog enkele uitzonderingen op de regel. Dit geldt voor huizen die bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor een warmtepomp. Hierbij te denken aan woningen die onvoldoende geïsoleerd zijn of omdat er te weinig ruimte is om een warmtepomp te plaatsen. Verder, zoals hierboven ook al deels beschreven, kan de mogelijkheid bestaan voor het gebruik van stadsverwarming. Indien een woonwijk wordt aangesloten op een warmtenet zoals stadsverwarming, hoeft er ook niet te worden overgestapt op een hybride warmtepomp.

Wat is nu eigenlijk een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel, hierbij slaat de cv-ketel (los van het tapwater) alleen nog aan bij de echte koude dagen wanneer de warmtepomp het in z’n eentje niet aan kan. Dit betekent dus dat de woning enkel in de koude winterdagen verwarmt wordt door aardgas.

Bent u van plan de overstap te maken naar een (hybride)warmtepomp?
Kovo helpt en adviseert u graag met het maken van de juiste keuze voor het verwarmen van uw woning.

Terug naar nieuws