Technisch tekenwerk

KOVO is gespecialiseerd in het ontwerp en tekenen van alle gebouwgebonden installaties voor woningbouw en utiliteit. Ook de opgave en coördinatie van sparingen in wanden en vloeren behoort tot onze werkzaamheden. 

KOVO verzorgt het tekenwerk voor:

 • Werktuigbouwkundige installaties
 • Elektrotechnische installaties
 • Revisietekeningen

 

Tekenwerk Werktuigbouwkundige installaties

KOVO is gespecialiseerd in het ontwerp en tekenen van alle werktuigbouwkundige installaties voor woningbouw en utiliteit.

Uw partner voor zowel het ontwerp als het uittekenen van diverse werktuigbouwkundige installaties. Ons ontwerp wordt nauwkeurig afgestemd op de wensen en behoeften van de gebouweigenaar of -gebruiker. Daarnaast nemen we ook de verantwoordelijkheid voor het plannen en coördineren van sparingen in wanden en vloeren als onderdeel van onze werkzaamheden.

Tekenwerk woningbouw
Voor de woningbouwsector kan KOVO tekeningen met betrekking tot sanitaire en klimaatinstallaties uitwerken. Voorheen werden woningen vaak voorzien van traditionele verwarmingssystemen, zoals CV-ketels en radiatoren, en mechanische ventilatie. Tegenwoordig zijn er veel installatieoplossingen beschikbaar die kunnen worden toegepast in woningbouwprojecten.

De veranderende bouwmethoden en kortere bouwtijden hebben geleid tot meer efficiëntie en snelheid in het ontwerpproces voor deze installaties. Onze tekeningen voldoen aan de actuele wet- en regelgeving en bevatten alle benodigde informatie voor een nauwkeurige montage. Indien gewenst kunnen we ook complete tekeningen leveren voor bijvoorbeeld prefab productie van riolerings- en ventilatiesystemen.

Uiteraard wordt het ontwerp volledig afgestemd op de wensen van de opdrachtgever.

Tekenwerk Utiliteit
Bij utiliteit gaat KOVO een stapje verder dan bij woningbouw. In deze sector zijn de installaties doorgaans groter en vereisen vaak gedetailleerdere uitwerking. Het proces omvat onder andere de opstelling van principeschema’s, de mogelijkheid om technische ruimtes in 3D uit te tekenen, en het bepalen van capaciteiten, leidingen, pompselecties en roosterselecties. Onze diensten zijn erop gericht om complexe utiliteitsprojecten nauwkeurig en efficiënt te realiseren.

Voorbeelden van werktuigbouwkundige installatietekeningen:

 • Plattegrondtekeningen met eventuele montage informatie;
 • Principeschema’s van de klimaat- en / of sanitaire installaties;
 • Indeling en gedetailleerde uitwerking van technische ruimte;
 • Detailtekeningen van specifieke onderdelen of montage-situaties;
 • Legplannen voor vloerverwarming
 • Sanitair-opstellingen

Neem direct contact op

Tekenwerk elektrotechnische installaties

KOVO is gespecialiseerd in het ontwerp en tekenen van alle elektrotechnische installaties voor woningbouw.

KOVO is uw partner voor zowel het ontwerp als het uittekenen van alle elektrotechnische installaties. Onze diensten zijn volledig afgestemd op de wensen van de gebouweigenaar of -gebruiker. Daarnaast bieden we ook ondersteuning bij de opgave en coördinatie van sparingen in wanden en vloeren, om ervoor te zorgen dat de installaties naadloos passen in het ontwerp van het gebouw.

Tekenwerk woningbouw
Voor woningbouw kan KOVO gedetailleerde tekeningen uitwerken voor de volledige elektrotechnische installatie. Dit omvat onder andere de positionering van wandcontactdozen, lichtpunten, schakelaars, evenals installaties voor data en beveiliging. Onze tekeningen omvatten ook een schema voor de verdeelinrichting (groepenkast) en een overzicht van de benodigde bedradingen. Ze voldoen aan de huidige wet- en regelgeving en bevatten alle benodigde informatie voor een correcte installatie.

Uiteraard wordt het ontwerp volledig afgestemd op de wensen van de opdrachtgever.

Tekenwerk utiliteit
Bij utiliteit gaat KOVO een stapje verder dan bij woningbouw. De installaties zijn groter complexer. Het correct verdelen van de benodigde vermogens is essentieel voor een goed functionerende installatie. Duidelijke plattegronden, groepenverklaringen en schema’s spelen hierbij een cruciale rol. Bovendien kunnen we aanvullende zaken regelen, zoals kabelberekeningen en het aanvragen van NUTS-aansluitingen.

Voorbeelden van elektrotechnische installatietekeningen die KOVO kan leveren:

 • Plattegrondtekeningen met montage-informatie voor:
  • Verlichting
  • Wandcontactdozen
  • Beveiligingsinstallaties
  • Data-aansluitingen
 • Schema van de groepenkast
 • Indelingstekening van de groepenkast

Neem direct contact op

Revisietekeningen

Revisietekeningen zijn tekeningen die de installaties weergeven zoals ze daadwerkelijk zijn aangelegd.

Waarom zijn revisietekeningen nodig?
In de praktijk worden installaties bijna altijd anders aangelegd dan oorspronkelijk op de tekeningen stond. Dit kan leiden tot problemen wanneer bijvoorbeeld verbouwingen plaatsvinden, en er leidingen in een te slopen muur blijken te zitten, terwijl dit niet op de tekeningen is aangegeven. Daarom is het van groot belang om altijd de tekeningen bij te werken, zodat deze overeenkomen met de werkelijke situatie.
Tijdens de aanleg van installaties kunnen wijzigingen met de hand, met pen of potlood, op de tekening worden aangegeven. Vervolgens kan KOVO deze wijzigingen verwerken in de originele documenten. Als alternatief kunnen we ter plaatse de werkelijke situatie opnemen en de wijzigingen op de tekening doorvoeren. Op deze manier zorgen revisietekeningen ervoor dat de tekeningen altijd up-to-date en in lijn zijn met de realiteit.

Ook voor beheer van complete gebouwdossiers kunt u bij KOVO terecht. Meer informatie vindt u op deze pagina > Technisch Centrum

Neem direct contact op