Warmteverliesberekening

Of u nu uw oude cv-ketel wilt vervangen of een nieuwe warmtepomp nodig heeft voor uw nieuwbouwwoning, het is essentieel om te weten welk vermogen nodig is om uw huis te verwarmen. Dit vereist een warmteverliesberekening om het totale benodigde vermogen te bepalen.
De warmteverliesberekening bepaalt niet alleen het totale vereiste vermogen om uw hele woning op de gewenste temperatuur te brengen, maar geeft ook inzicht in het vermogen dat op ruimteniveau nodig is om individuele kamers op de gewenste temperatuur te brengen.

Deze berekening past in een onderdeel van een WKB proof traject!

Drie essentiële onderdelen

De warmteverliesberekening bestaat uit drie essentiële onderdelen:

  1. Transmissiewarmteverlies: Hiermee worden de warmteverliezen berekend die optreden via de wanden, deuren, ramen, vloeren en plafonds van de specifieke ruimte.
  2. Ventilatieverlies: Dit onderdeel richt zich op het vereiste verwarmingsvermogen om de binnenkomende lucht op te warmen tot de gewenste ruimteluchttemperatuur, inclusief het verlies als gevolg van infiltratie.
  3. Opwarmtoeslag: De opwarmtoeslag omvat het extra benodigde verwarmingsvermogen om een ruimte binnen de gestelde tijd van een beperking (bijvoorbeeld het ’s nachts verlagen van de kamertemperatuur) weer op de gewenste temperatuur te brengen.

Hoe maakt KOVO een warmteverliesberekening?
We beginnen met de bouwkundige tekeningen in DWG- of PDF-formaat. Deze dienen als basis voor het creëren van een 2D-model waarin we alle elementen zoals wanden, deuren, ramen en ruimten benoemen. Dit 2D-model vormt de input voor Vabi Elements, waar we vervolgens een gedetailleerd 3D-model genereren. In Vabi Elements voegen we alle relevante gegevens toe om een realistische weergave te verkrijgen.
Dit houdt onder meer in dat we de thermische eigenschappen (RC-/U-waarden) toekennen aan de verschillende bouwelementen, zoals wanden, daken, vloeren, deuren en ramen. Daarnaast verwerken we alle informatie, zoals de gewenste ruimtetemperatuur, het type verwarmingssysteem, het ventilatiesysteem en de ventilatiehoeveelheid.

Het resultaat van dit proces is een uitgebreide rapportage die de bevindingen van de warmteverliesberekening samenvat en waardevolle input biedt voor het ontwerp van het verwarmingssysteem.

Dit komt terug in de rapportage:

  • Ontwerptemperaturen
  • Transmissieverliezen
  • Ventilatieverliezen
  • Infiltratieverliezen
  • Warmteverliezen per m² en m³
  • Opwarmtoeslagen
  • Totaal aansluitvermogen

Kleine woning

< 100 m²

€ 325,- incl. btw

Neem direct contact op

Middelgrote woning

< 175 m²

€ 379,- incl. btw

Grote woning

< 250 m²

€ 425,- incl. btw

Neem direct contact op