Warmteverliesberekening: waarom en wat is dat nou precies?

25-05-2023

Sinds enkele jaren is verduurzamen in ons land een hot topic. Niet alleen bedrijven verduurzamen, meer en meer woningeigenaren willen ook hun steentje bijdragen aan een beter milieu en op lange termijn graag nog wat geld besparen.

Bij het verduurzamen van bedrijfspanden en woningen zijn er natuurlijk meerdere opties, zoals zonnepanelen, (betere)isolatie maar ook het vervangen van de oude vergelijkbare Cv-ketel door een moderne (hybride)warmtepomp.

Het opgenomen verwarmingsvermogen
Om tot de selectie van de juiste warmtepomp te komen, is het zaak om te berekenen wat het verwarmde vermogen is om het pand in overeenstemming met de minimale eisen om te kunnen verwarmen.

Zo'n berekening heet een warmteverliesberekening. Wat dat precies is, en waarom deze nodig is? Een warmteverliesberekening is een berekening van een gebouw of bouwdeel, waarbij het opgenomen verwarmingsvermogen per vertrek (ruimte) en van de warmteopwekker worden bepaald.
Een warmteverliesberekening geeft dus per ruimte inzicht in de opgenomen warmtecapaciteit en de hoeveel warmtecapaciteit. ondergeschikt aan elke ruimte die de verwachte temperatuur bereikt en het verwachte comfort biedt.

Wanneer zonder zon berekening, dus puur op basis van namen een warmtepomp wordt, dan zou het zomaar een kleine warmtepomp kunnen zijn. Met als gevolg dat deze in de winter, de tijd van het jaar dat hij het hardst nodig is, niet kan voldoen aan de warmtevraag. Waardoor de ruimte niet de gewenste temperatuur haalt en er steeds meer koude klachten optreden.

Nooit in de kou
Wie nooit in de kou wil zitten, is bij ons aan het beste adres. Want dankzij een integraal 3D-softwarepakket tekent Kovo ook voor door en door betrouwbare warmteverliesberekeningen. Die perfect voldoen aan de in ons land gestelde normen.

Warmteverliesberekening: waarom en wat is dat nou precies?