Inzicht in energielabels!

23-02-2023

KOVO tekent ervoor!
Weer het nodige aan nieuws te melden over energielabels. Meer specifiek over kantoorgebouwen en over recreatiewoningen.

Wanneer is een (kantoor)gebouw energielabel C plichtig?
Alle gebouwen zonder woonbestemming moeten sinds 1 januari 2023 bij verhuur, verkoop en oplevering zijn voorzien van een energielabel C. Bij een publieke ruimte groter dan groter dan 250m² geldt bovendien de verplichting om het energielabel zichtbaar op te hangen. 

Om te voldoen aan het energielabel C mag het primaire fossiele energiegebruik niet hoger uitkomen dan  225 kWh per m² per jaar. Gebouwen die daar aan niet voldoen mogen niet meer als kantoor gebruikt worden.

Om het energielabel C te halen is het in veel gevallen al voldoende om bestaande verlichting te vervangen voor LED verlichting of door het plaatsen van zonnepanelen. Tegelijk zijn er ook gebouwen die niet energielabel C plichtig zijn: kerken, monumenten, industrie en gebouwen met een opslag/ magazijnfunctie. Plus woningen met kantoor aan huis, op voorwaarde dat de kantoorruimte minder dan 50% van het totale oppervlakte beslaat.

Nog geen energielabel C? KOVO helpt u graag!
Onze adviseurs zijn natuurlijk als geen ander in staat om u te helpen bij alles dat komt kijken bij het verkrijgen van energielabel C. Van de daarvoor te nemen maatregelen tot en met de daadwerkelijke aanvraag.

Om u nu al meer inzicht te geven, hierbij een link naar de antwoorden op de meest gestelde vragen:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-utiliteitsgebouwen/veelgestelde-vragen

Energielabel verplichting bij recreatiewoningen vanaf 1 januari 2024

Verkoopt of verhuurt u een recreatiewoning? Dan moet u vanaf 1 januari volgend jaar een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder kunnen bieden. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is geen energielabel nodig voor:

  • beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
  • vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen;
  • gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn;
  • woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet. Veel recreatiewoningen vallen wel onder de labelplicht omdat zij niet voldoen aan deze voorwaarde;
  • gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.

Kortom, werk aan de winkel, beter gezegd aan uw recreatiewoning. Waar wij u natuurlijk graag van dienst zijn. Om helder te krijgen of uw recreatiewoning ja dan nee energielabelplichtig is en, zo ja, om de aanvraag tot in de puntjes te regelen.

Natuurlijk, 1 januari 2024 lijkt nog ver weg. Maar weet wel dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) serieus werkt gaat maken van het controleren van recreatiewoningen op energie labels.

Inzicht in energielabels!