Energiebesparing, hoe doe je dat? Welke eisen en regels gelden voor mijn situatie?

09-07-2021

De BENG- en energielabelplicht is ingevoerd per 1 januari 2021.

Deze geldt voor bestaande en nieuwe woningen, maar ook voor utiliteitsgebouwen. Een (nieuw te bouwen) utiliteitsgebouw waarvan een gedeelte kantoor is, valt alleen met dit kantoor onder de nieuwe BENG eis en het bijhorende verplichte energielabel. Dit energielabel dient aanwezig te zijn, bij nieuwbouw, verkoop of bij een energieprestatieverbeteringssubsidie aanvraag. Heeft u nog geen BENG label voor uw gebouw, wij helpen u hier graag bij. 

Naast de nieuwe BENG eis bij nieuwbouw moeten bestaande kantoorgebouwen vanaf 2023 voldoen aan energielabel C. Het berekenen van dit label gaat volgens de nieuwe BENG methodiek. Voldoet uw kantoorgebouw hier reeds aan, is er niets aan de hand. Mocht dit niet het geval zijn, wij helpen u graag bij het verkrijgen van een passend energielabel. 

Voor de industrie geldt al langere tijd de wettelijke energiebesparingsplicht.  Als uw bedrijf of locatie, per jaar meer energie verbruikt dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas, dan dient u energiebesparingsmaatregelen in kaart te brengen. De energiebesparingsmaatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen, dient u uit te (laten) voeren. Voldoet uw bedrijf of instelling reeds aan deze energiebesparing plicht, dan is er niets aan de hand? Zo niet, wij komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken. 

Er is, naar onze mening, veel onduidelijk over dergelijke regels en zaken met betrekking tot de energieprestatie en de BENG eisen. Wij helpen woningeigenaren, gebouweigenaren, projectontwikkelaars, installateurs, architecten en overige bouwprojectpartners graag met deze nieuwe materie. 

Meer informatie over dit onderwerp of een project waarbij wij kunnen ondersteunen? Wij komen graag met u in contact! 

Energiebesparing, hoe doe je dat? Welke eisen en regels gelden voor mijn situatie?